14-stjefan-camaj-pravnik

Camaj: Prostor Malesije uslovan za masovnu poljoprivrednu proizvodnju

Demokratska Crna Gora, na čelu sa predsjednikom Aleksom Bečićem, obilazilazeći domaćinstava po Malesiji proteklih dana, naišla je na gostoprimljiv i pravi domaćinski doček, kako je to uvijek i bilo u tradiciji mještana ovog lijepog i bogatog kraja.

Dominantni problem većinskog dijela stanovništava Malesije jeste problem plasmana poljoprivrednih proizvoda. Kako su nam ugledni domaćini ovoga kraja saopštili, problem prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržištu postoji nekoliko decenija unazad, a naročito je izražen od kada je DPS došao na vlast. Država nije uspjela da uspostavi sistem da poljoprivredni proizvođači imaju garancije za plasman svojih proizvoda po pristojnim cijenama, niti je uspjela da obezbijedi privredni ambijent u kome bi domaći poljoprivrednici imali svoje dominantno mjesto na tržištu. Aktuelna vlast nije učinila ništa kako bi stimulisala i motivisala poljoprivrednu proizvodnju i time stvorila uslove za otvaranje novih radnih mjesta. Sa druge strane, uvoznički lobiji iz godine u godinu uništavaju poljoprivrednike i dovode ih u poziciju pukog preživljavanja.

Prostor Malesije je izuzetno uslovan za masovnu poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo, što ga uz dobro upravljanje, pošten pristup i intervencije države može učiniti veoma bogatim krajem, kao što su pojedine poljoprivredne regije u razvijenim Evropskim državama. Takođe duvanska proizvodnja i vinogradarstvo se moraju unaprijediti, jer postoji izuzetan potencijal koji nije iskorišćen u mjeri u kojoj je to moguće. Intervencijama lokalne samouprave i državne uprave potrebno je utvrditi i sprovesti podsticajne mjere za pokretanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kako bi u ovom lijepom i bogatom kraju mladi ljudi ostajali.

Demokratska Crna Gora kroz svoj Program za Tuzi, koji je koncipiran po sistemu problem – rješenje, nudi novi pristup u sagledavanju problema i realna rješenja koja će biti djelotvorna I pružiti direktnu pomoć poljoprivrednicima Malesije. Jedan od naših osnovnih zadataka je zaustastavljanje uvozničkog lobija i subvencionisanje kamata na kredite za mlade poljoprivrednike i stočare, čime će se obezbjediti prodor domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržište. Takođe, jedan od prioriteta Demokrata biće ulaganje u edukaciju građana o svim podsticajnim mjerama koje su im dostupne. Podržaćemo i podsticati plasman domaćih proizvoda, kao poseban dio strategije razvoja i zaštite domaćih proizvoda. Pokrenućemo projekte partnerskog ulaganja i finansiranja i izgradnje fabrike za preradu viška poljoprivrednih proizvoda kroz privatno-javno partnerstvo. Kao jednog od ključnih partnera, Demokrate vide dijasporu iz Malesije. Od mukotrpnog truda i rada se mora živjeti dostojanstveno i ponosno.

NAZAD