Karadžić: Poljoprivreda – okosnica razvoja Žabljaka

Najveće razvojne šanse, pored turizma, Demokrate vide u poljoprivredi, koja može biti oslonac razvoja Žabljaka. Lokalna uprava je dužna da sa posebnom pažnjom gleda na razvoj poljoprivredne proizvodnje, a poboljšanje i unapređenje razvoja sela i životnog standarda poljoprivrednika je prioritet.

Demokratska Crna Gora zapazila je nekoliko osnovnih problema u ovoj oblasti. Do sada smo imali nedovoljna sredstva za realizaciju značajnijih projekata. Nedovoljna povezanost poljoprivrednih proizvođača umanjuje njihove kapacitete da efikasno posluju i izbore se na tržištu. Slična je situacija i sa neorganizovanim otkupom i plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda, koja demotiviše domaće proizvođače za povećanje stočnog fonda i podizanje nivoa proizvodnje. Takođe, nedovoljna budžetska podrška poljoprivrednim proizvođačima od lokalne uprave otežava razvoj naših poljoprivrednika. Svi ovi identifikovani problemi govore o veoma lošem stanju poljoprivrede i dugogodišnjem zapostavljanju od strane lokalne i centralne vlasti.

Demokrate žele da pruže pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima u stvaranju ambijenta za kvalitetniju, masovniju i sigurniju proizvodnju. Podržaćemo i stimulisati različite programe koji afirmišu poljoprivredu, selo i seosku omladinu, za bolji život i poštovanje poljoprivrednih proizvođača u našoj sredini.

Lokalna uprava će sačiniti strategiju i akcioni plan za razvoj poljoprivrede i sela u našoj opštini. Takođe, radićemo da administrativno, materijalno i finansijski stvaramo podsticaje za privlačenje investitora koji bi svojim ulaganjem razvili određeni sistem otkupa. U cilju stimulisanja poljoprivredne proizvodnje i direktne pomoći poljoprivrednim proizvođačima obezbijedićemo veću podršku iz lokalnog agrobudžeta. Takođe, budžetski ćemo ojačati organ za poljoprivredu, čime bi se stvorili uslovi za strateško planiranje i sistemsku podršku ovoj grani privrede. Jedan od prioriteta rada Demokrata biće pomoć za udruživanje proizvođača i koncentrisanje resursa u veće subjekte kako bi postali konkurentniji na tržištu. Takođe, kroz različite projekte, Demokrate će omogućiti katunima i mjestima na višoj nadmorskoj visini u kojima nema električne energije snabdijevanje solarnom energijom.

Lokalni agrobudžet se mora povećati, kako za podršku poljoprivrednicima, tako i za poboljšanje poljoprivredne infrastrukture. Mi se obavezujemo da damo olakšice onima koji se sada bave poljoprivredom, kao i onima koji tek počinju. Poljoprivreda je jedna od okosnica održivog razvoja opštine i mora joj se posvetiti sveobuhvatna aktivnost kao bi se od nje bolje živjelo.

NAZAD