Demokrate Glavnog grada: Stijepović otišao, problemi ostali

Prilikom razmatranja Izvještaja o radu ,,Vodovoda i kanalizacije“ d.o.o na sjednici Skupštine Glavnog grada, održanoj 27.09.2018. godine, odbornici Demokrata otvorilu su raspravu o rješavanju ogromnog problema građana Podgorice koji žive u stambenim zgradama u kojima postoje zajednički vodomjeri. Interesovalo nas je štа je ,,Vodovod“ preduzeo u cilju realizacije obećanja bivšeg gradonačelnika, Slavoljuba Stijepovića, da će ,,Vodovod“ o svom trošku ugraditi vodomjere onim građanima u stambenim zgradama gdje postoje zajednički vodomjeri. Na naša pitanja predstavnici ,,Vodovoda“ su odgovorili da takvog obećanja nije bilo, dok je sadašnji gradonačelnik saopštio da ne zna da li je njegov prethodnih dao takvo obećanje.

Činjenice govore drugačije. Naime, bivši gradonačelnik Stijepović odgovarajući na pitanja građana, u emisiji ,,Živa istina“ 17.12.2017. godine, o previsokom računu za utrošenu vodu u stambenoj zgradi gdje postoji zajednički vodomjer odgovorio: ,,A spreman je Vodovod da ugradi svakom besplatno vodomjer“. Dakle, predstavnici ,,Vodovoda“ i sadašnji gradonačelnik Vuković imaju priliku da provjere da li smo tačno citirali bivšeg gradonačelnika, jer je sadržaj pomenute emsije i dan danas dostupan i naši navodi se mogu vrlo jednostavno provjeriti.

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada za narednu sjednicu Skupštine obnoviće predlog odluke o izmjeni Odluke o javnom vodosnadbijevanju, na način što će predložiti propisavanje obaveze ,,Vodovodu“ da vlasniku posebnog dijela postojeće stambene zgrade koji nema poseban vodomjer, ugradi o svom trošku vodomjer, odnosno vodomjere. Da opravdanje ne bude, kao na sjednici od 16.03.2018. godine kada je odbijen naš predlog da se ova tačka nađe na dnevnom redu, kako nema planiranih sredstava, predložićemo da se odluka primjenjuje od 01.01.2019. godine, kako bi se nadležnima ostavilo vremena da planiraju sredstva za ovu namjenu.

U Mišljenju bivšeg gradonačelnika, Slavoljuba Stijepovića, povodom našeg ranijeg predloga koji smo učinili nakon njegovog obećanja koje smo citirali, navedeno je da je za ovu namjenu potrebno predvidjeti finansijska sredstva i definisati ih Budžetom za sledeću godinu. Iz tog razloga, daćemo priliku sadašnjoj gradskoj upravi blagovremenim predlogom izmjena Odluke o javnom vodosnadbijevanju da sredstva za ovu svrhu planiraju za 2019. godinu.

Naredna sjednica Skupštine Glavnog grada pokazaće da li postoji želja da se građanima pomogne da riješe ovaj ogroman problem, jer rješenje ovog problema nije u interesu samih građana već i ,,Vodovoda“. Poznato je da ovo privredno društvo vrlo slabo naplaćuje potraživanja od građana kojima se potrošnja očitava sa zajedničkog vodomjera. Povećanjenjem naplate potraživanja eliminasala bi se i potreba za povećanjem cijene vode za kojom potpuno nesonovano vape iz ovog privrednog društva, a čiji je osnivač Glavni grad. Ovo je takođe prilika i novoj gradskoj upravi da prihvatanjem ovog predloga, koji dolazi iz opozicionih redova, pokaže da njihov poziv na otvorenost za prihvatanje konstruktivnih predloga, a koji često ponavljaju, nije golo politikanstvo i populizam.

NAZAD