Rastoder: Vlast u Petnjici lako organizuje prevoz do Luksemburga, do Petnjice nikako

Nepostojanje javnog prevoza na teritoriji opštine Petnjica je veliki problem koji građanima umnogome otežava svakodnevni život. Skoro će godina dana od predizbornih obećanja aktuelne vlasti da će taj problem biti riješen. Naprotiv, jedino što je uradila aktuelna vlast jeste da je zatvorila i posljednju liniju kojom se moglo doći do Petnjice, a to je linija Berane – Savin Bor, tako da se do Petnjice može doći samo sopstvenim prevoznim sredstvom ili pješke.

Da problem bude još veći u Petnjici ne postoji prevoz za srednjoškolce, te su đaci prepušteni sami sebi, tj. prinuđeni da se samoorganizuju. Konkretan primjer imamo u MZ Savin Bor i Bor, gdje 15-tak učenika putuje privatnim kombijem. Svakodnevno možete vidjeti đake kako pješače i više od deset kilometara do škole. Osim toga, učenici koji pohađaju srednje škole u Beranama, zato što ne postoji organizovani javni prevoz, da bi nastavili započeto školovanje primorani su da stanuju u Beranama, što dodatno opterećuje ionako loš porodični budžet naših građana.

Nažalost, nije samo pogođena naša malobrojna mladost, koja se grčevito bori da ostane na svom kućnom pragu. Naime, veliki broj građana u našoj opštini su u poodmaklim godinama života i zbog nedostatka prevoza ne mogu doći do ljekara i dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i obaviti druge lične potrebe.

Na sve ovo, mi iz Demokratske Crne Gore upućivali smo još prije godinu dana, tačnije naš predsjednik Opštinskog odbora, dr Albin Ćeman.

Pitamo nadležne i odgovorne do kada će ovako stanje trajati? Kada će ovaj problem biti riješen? Šta je sa predizbornim obećanjem aktuelne vlasti da ćemo dobiti javni prevoz za učenike i građane? Dokle će lokalna vlast tolerisati bahato ponašanje onih koji drže monopol nad javnim prevozom i na taj način ugrožavaju opšti interes? Kako motivisati mlade da ostaju na ognjištu i da se školuju, kada osnovni uslovi nije obezbijeđen, a to je prevoz.

Na kraju, da li će lokalna vlast krenuti sa mrtve tačke u rješavanju elementarnih problema naših građana, ili ćemo i dalje ostati u svojevrsnom getu?

NAZAD