Pejović: Osobama sa invaliditetom omogućiti nesmetano kretanje kroz grad

Današnji dan, 3. decembar, poznat kao Međunarodni dan posvećen osobama sa invaliditetom, zaslužuje poseban osvrt na njihove probleme.

Kako je dugogodišnje nerješavanje problema silaznih rampi i prilagodljivost pješačkih prelaza osobama sa invaliditetom, jedan od gorućih problema, u toku zasijedanja prethodne redovne sjednice parlamenta SO Bar, postavila sam sljedeće odborničko pitanje:

Zašto do sada nije završena izgradnja silaznih rampi, kada će izgradnja biti završena i ko će da plati troškove za oštećene saobraćajne znakove, koji su postavljeni prošle godine, a kako su radovi započeti, ali ne i nastavljeni, sada su oštećeni, korozirali i polomljeni?

Na postavljeno pitanje dobila sam sljedeći odgovor u pisanoj formi, koji je sve, samo ne ozbiljan.

Iz priloženog se može zaključiti, da se radovi, koji je trebalo da budu završeni u junu 2017. godine odlažu za 2019. godinu, gdje se ne predviđa precizan rok završetka radova.

Osjećaj za hitnost i ažurnost je stran onima koji nemaju empatije za osobe kojima ovakvo stanje u opštini Bar značajno narušava kvalitet života.

Jedini zaključak je da se onima koji obećavaju ne žuri, osim u vrijeme izbora, dok ugrožena, nemala grupacija, očajnički broji dane do konačnog omogućenja kretanja kroz grad i vođenja normalnog života.

Što se tiče i postojećih staza, ni one nijesu urađene po propisima, pa je najprije neophodno iste rekonstruisati, a tek nakon toga razmišljati o novima, za koje se nadamo da će napokon biti propisno izgrađene.

Ironija je i to, što se u centru grada na puno mjesta nalaze spušteni ivičnjaci, dok na drugoj strani ulice to nije slučaj. Po svemu sudeći, osobama sa invaliditetom, namijenjena je samo jedna strana grada, dok je druga, rezervisana samo za one koji nemaju smetnje bilo koje vrste.

Ovo govori o osjećaju odgovornosti, o saosjećajnosti i o brizi o svojim najosjetljivijim sugrađanima, od strane onih kojima je data ta nadležnost. Naši prijatelji sa smetnjama će, već nekako izdržati vaša lažna obećanja, jedino što je neizdrživo je moralni invaliditet, onih koji ne čine ono što im je dužnost, kako bi im koliko je to moguće, olakšali i uljepšli život.

Nama samo ostaje da vladajućoj koaliciji poručimo, ne možemo da vam prenesemo njihovu bol i njihovu patnju, a vaša je dužnost i zakonska obaveza da svoj posao obavljate profesinalno, tačno i stručno, jer za ovakve probleme više nema vremena za čekanje.

IMG-00d6d4241e5d05805b04bdea6fbfc2de-V

IMG-905637e57937ab7f7a96352b99739354-V

NAZAD