Bečić i Abazović u Briselu: Odmah zaustaviti progon opozicionih lidera i poslanika

Lideri Demokrata i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, otpočeli su danas službenu posjetu Briselu, u okviru koje će imati niz susreta sa evropskim zvaničnicima i poslanicima Evropskog parlamenta.

Zajedno sa generalnim sekretarom Demokrata, Borisom Bogdanovićem, i potpredsjednikom GP URA, Filipom Adžićem, dvojica lidera su se prvo sastali sa predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU, gospodinom Dejvidom Martinom.

Bečić i Abazović su predsjedavajućeg POSP-a upoznali sa trenutnom složenom političkom situacijom u državi, sa posebnim akcentom na progono političkih neistomišljenika koji je na sceni već duži niz godina, a posebno se manifestovao ovih dana, kao sastavni dio diktature koja vlada u Crnoj Gori.

Predsjednik Demokrata i URA su ukazali da se opozicioni poslanici i političari nalaze u najtežoj situaciji od uvođenja višestranačja. “Poslednji diktatorski režim u Evropi i jedinoj evropskoj zemlji u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima, ušao je u svoju poslednju fazu. Dok se Marović smješka iz Beograda rugajući se pravdi, dok korupcija cvjeta Đukanović razvija biznise, dok nema odgovornosti za slučaj ,,Limenka”, 200 miliona palih garancija i još mnogo toga, sa druge strane, prebijaju se opozicioni javni funkcioneri, hapse se opozicioni poslanici bez skidanja imuniteta u gluvo doba noći, a nekima od nas se i fabrikuju afere, i sve to suprotno Ustavu i Zakonu. Zapravo, zloupotrebljavaju se sve grane vlasti, institucije, čak i Univerzitet. Filijale DPS-a u svim sferama su mobilisane i upregnute da se prljavo obračunavaju sa liderima opozicije. Opoziciona borba u Crnoj Gori postala je gandijevska te da ćemo, ako se režim hitno ne zaustavi na tom putu, za nekolilo godina ponovo imati uvođenje jednopartijskog sistema”, istakli su Bečić i Abazović.

Dijalog koji je trebao da počne kroz privremeni odbor za kozmetičku izmjenu izbornog zakonodavstva je doživio fijasko. Prije nego i što su počeli sa radom, već su pojedini članovi odbora suspendovali rad, te Odbor više nema potrebnu 2/3 većnu. Tužno je gledati kako institucije države sprovode selektivnu pravdu i na taj način građane drže kao taoce njihovih ličnih interesa. “Prethodno ne čudi, ako se zna da Odbor nije ni formiran sa ciljem sveobuhvatnih izbornih reformi, već je nastao kao moneta za potkusurivanje i međusobnu trgovinu pojedinih aktera na političkoj sceni Crne Gore. Sada je jasno kolika je greška napravljena kada se odstupilo od Plana Demokrata i GP URA koji je dobio podršku EU, i kada se ušlo u jedan potpuno sumnjiv politički proces, odnosno slijepu ulicu iz koje izlaska nema i koja nema dodira sa sveobuhvatnim izbornim reformama”, naglasili su lideri Demokrata i URA.

“Mi želimo da izgradimo jasnu i nedvosmislenu alternativu korupcionaško-nacionalističkoj koaliciji koja je u najavi. Očekujemo i pozivamo naše evrospke partnere da nam u tome pomognu i zahvalni smo što svakim danom sve više prepoznaju potrebu da se takva jedna emancipatska ideja kristališe u vidu snažne političke opcije”, riječi su Bečića i Abazovića izgovorene na sastanku sa predsjednikom POSP-a.

Demokrate i URA su još jednom u Evropskom parlamentu pokazale drugačije lice Crne Gore. Ono demokratsko, savremeno i evropsko. Sigurni smo da ćemo stići do cilja i da je svakim danom sve više onih koji u nama prepoznaju evropsku alternativu, kako u Crnoj Gori, tako i na međunarodnom nivou.

NAZAD