Popović: Brković posjeduje vile, a građanima i državi duguje milione

Demokratska Crna Gora održala je press konferenciju na kojoj je poslanica i potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović, predstavila podatke o milionskoj imovini jednog od najznačajnih donatora DPS-a, kuma Mila Đukanovića, i neuspjelog biznismena, koji u ovom trenutku duguje državi gotovo 20 miliona eura za neplaćeni porez, Dragana Brkovića.

Poslanica Demokrata istakla je da se na aferu “Koverat”, i sve što je prati, ne može i ne smije gledati kao na izolovani događaj, već kao na sistemski problem, jer su logika i poruke pomenute afere zapravo sublimati filosofije trodecenijskog vladanja režima Mila Đukanovića.

Kako je Popović saopštila, Đukanovićev režim je po crnogorsko društvo produkovao pogubne vrijednosne principe koji su protežirali partijsku poslušnost i podobnost, kumovsko-drugarske i druge oblike privatno-interesnih veza sa vrhom vlasti, nasuprot znanju, stručnosti, profesionalnosti i odgovornosti.

“U takvom društvenom miljeu, proces privatizacije privrede, umjesto dolaska kredibilnih investitora koji donose znanje i zdrav novac, za rezultat je imao pljačkašku privatizaciju i otimačinu društvenih dobara koja su postala privatno vlasništvo uskog kruga prijatelja i bliskih partnera prve familije”, navela je Popović.

Popović je na koferenciji za medije kazala da su privilegovani pojedinci, koji su do basnoslovnog bogatstva došli špekulativnim radnjama i zahvaljujući bliskosti sa vrhom vlasti, a bez ličnih sposobnosti i zasluga, nastavili da se ponašaju kao „pijani milioneri“ koji se razbacuju u raskoši svog, lako stečenog, bogatstva.

Poslanica Demokrata je, potom, prezentovala ključne datalje zbog kojih je i sazvala sadanašnju press konferenciju, a odnosi se na podatke o milionskoj imovini Dragana Brkovića.

“Kompanije Dragana Brkovića, po osnovu neplaćenih poreza, doprinosa, koncesija i drugih obaveza prema državi i jedinicama lokalne samouprave, u ovom trenutku duguju oko 20 miliona eura. Većina preduzeća u sastavu kompanija „Vektra“ je u stečaju, a na nepokretnosti koje se vode kao vlasništvo „Vektre“ i Dragana Brkovića stavljena je hipoteka po osnovu kreditnih zaduženja od više stotina miliona eura”, rekla je Popović.    

      

Popović, takođe, ističe da je posljednji trenutak da crnogorsko društvo konačno i odlučno kaže NE ovakvoj pogubnoj društvenoj zbilji, a promotere i aktere i najodgovornije za to, na čelu sa Milom Đukanovićem, pošalje u političku prošlost.

“Sve dosad viđeno i ono što se čuje ovih dana u okviru afera „Koverat“, „Atlas“ i „Milo Đukanović, uvjereni smo, snažno će podstaći društvenu energiju i nagomilano nezadovoljstvo građana koji decenijama trpe i gledaju, pa je logično da se traži hitna demokratska društvena akcija da se dese toliko nužne demokratske promjene u Crnoj Gori”, zaključila je Popović.

NAZAD