Rastoder: Nedgovornim odnosom vlasti, učenici i građani Petnjice i dalje bez javnog prevoza

Đački dani bi za svakog od nas trebali biti najljepši dio života. Međutim, za srednjoškolce iz Petnjice to nije slučaj. Naime, tužna je slika srednjoškolaca iz naše opštine koji pješače po deset i više kilometara u jednom pravcu kako bi stigli do škole. Ovo se odnosi na učenike koji pohađaju Srednju mješovitu školu u Petnjici, tako i one koji pohađaju srednje škole u Beranama. Konkretno, pomenuću đake iz mjesnih zajednica: Savin Bor, Bor i Dobrodole, koji su možda i najviše pogođeni ovim problemom.

Ministarstvo prosvjete i uprava Srednje mješovite škole u Petnjici praktično ignorišu i prolongiraju rješavanje ovog gorućeg problema za naše đake i našu preostalu malobrojnu mladosti. Roditelji učenika su bili prinuđeni da rješavaju ovaj problem, te su jedan vremenski period plaćali privatno lice da prevozi đake do škole i nazad i na taj način dodatno opterećivali, ionako, skromne porodične budžete.

Uprava Osnovne škole u Savinom Boru jedno vrijeme je ustupila svoj kombi u rješavanju ovog problema, ali smjenom bivšeg direktora iz redova DPS-a i dovođenjem novog iz redova SD-a taj vid pomoći je uskraćen. Po ko zna koji put, zbog podjele plijena oko radnog mjesta, te svađe i nesuglasica na lokalnom nivou između DPS-a i njihovog satelita SD-a , ovaj problem se ponovo aktivirao i to, isključivo, na štetu srednjoškolaca i njihovih porodica.

Takođe, upućivani su brojni zahtjevi našoj Opštini u rješavanju ovog problema, čiji čelnici su se ograđivali od njega, govoreći da to nije u njihovoj nadležnosti i prebacivali odgovornost na Ministarstvo prosvjete i upravu SMŠ u Petnjici. S tim u vezi, ističem da je naš odbornik u lokalnoj skupštini i predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Petnjica, dr Albin Ćeman, još prije osam mjeseci na sjednici lokalne skupštine postavio odborničko pitanje predsjedniku Opštine, Samiru Agoviću, i predsjedniku Skupštine opštine, Mehmedu Adroviću, vezano za ovaj problem i tražio odgovor u pisanoj formi. Postavljeno pitanje glasi: ,,Kada će se definitvno riješiti pitanje javnog prevoza na teritoriji naše opštine, kao i pitanje prevoza srednjoškolaca koji pohađaju nastavu u SMŠ u Petnjici i srednjim školama u Beranama?“.

Ni predsjednik Opštine, a ni predsjednik Skupštine opštine nisu se udostojili da odgovore u pisanom obliku na ovo odborničko pitanje, čime su grubo prekršili Poslovnik o radu Skupštine opštine Petnjica. Time su, po ko zna koji put, pokazali neodgovornost, kako prema đacima, tako i prema ostalim građanima naše opštine, koji zbog nepostojanja javnog prevoza ne mogu obaviti svoje elementarne i svakodnevne životne potrebe.

Opštinski odbor Demokrata Petnjica je u odnosu na ovaj problem reagovao u više navrata, na način što je upoznao cjelokupnu javnost sa ovim problemom i ukazao na nebrigu i nerad aktuelne vlasti. Nastavićemo da budemo uz građane naše opštine i ukazivaćemo na sve probleme, kako bi razvoj Petnjice pokrenuli sa mrtve tačke.

NAZAD