Bogdanović: Nikad nećemo prihvatiti Plan Gvozdenovića i Đukanovića o „poštenim izborima“

1. Iz DF-a ovih dana poručuju da opozicija neće izaći na naredne izbore 2020. godine ako se ,,ne formira tehnička Vlada, ne očiste birački spiskovi od fantomskih birača, spriječi zloupotreba državnih službi, fondova i institucija i upliv mafije i prljavog novca u kampanji“. (Medojević kazao tokom posjete SAD). I lider Demokrata Aleksa Bečić nedavno je poručio da ,,ili iole fer uslovi za izbore 2020. ili nema izbora“. Može li se desiti da opozicija bojkotuje naredne izbore?

Parlamentarni opozicioni politički subjekti i 39 njihovih poslanika su se pred oko 20.000 okupljenih građana na Trgu nezavisnosti, potpisom na Sporazum o budućnosti, obavezali da neće učestvovati na narednim parlamentarnim izborima ukoliko DPS ne prihvati Plan opozicije za ozbiljnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva. U ovom trenutku vlast je odbila Plan opozicije za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a jedan dio opozicionih partija prihvatio Plan DPS-a za kozmetičku dogradnju izbornog zakonodavstva. Priznaćete, da se radi o apsurdu koji ne dovodi do fer i poštenih izbora, već do izbora po mjeri DPS-a, tako da je bojkot izbora, do fer i poštenih izbora, od strane svih opozicionih partija jedino logično rješenje.

2. Šta je minimum ispod kog Demokrate neće ići da bi izašle na izbore?

Jedino implementacija Plana Demokrata i GP Ura koji je predstavljen u Briselu garantuje prve slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore. Svaki drugi rad Odbora za izborno zakonodavstvo prema Planu Branimira Gvozdenovića, najbližeg saradnika šefa DPS-a, je klasično davanje legitimiteta za novu dobro isplaniranu izbornu krađu od strane trodecenijskog režima. Međutim, bojkot izbora ima smisla, pod uslovom da svi opozicioni subjekti istraju u odluci da nema izbora bez poštenih izbora.

3. Da li ste spremni da izađete na izbore bez tehničke Vlade, koju DPS sad odbija, a sa nekim poboljšanim zakonodavstvom?

Odluka o bojkotu narednih parlamentarnih izbora mora biti zajednička i mora biti jedinstvena, svaka druga opcija, poput selektivnog bojkota, nema nikakvog smisla.

4. Da li ćete, ako ne dođe do dogovora s vlašću, pokušati da, osim bojkota, spriječite održavanje izbora?

Ukoliko vlast i pored eventualne jedinstvene odluke svih opozicionih političkih subjekata da bojkotujumo naredne parlamentarne izbore ipak odluči da raspiše izbore i realizuje pomenuti izborni proces, opoziciji stoje na raspolaganju sva demokratska i Ustavom i zakonom dozvoljena sredstva da spriječi vraćanje Crne Gore u jednopartijski sistem i klasični politički totalitarizam.

5. DPS uporno poziva opoziciju da se vrati u skupštinski Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Da li će Demokrate promijeniti mišljenje i vratiti se u taj odbor i parlament da pregovaraju?

Više puta smo istakli da rada u Odboru za izborno zakonodavstvo nema sve dok DPS ne prihvati ono što opozicija u dijelu ambijenta za održavanje parlamentarnih izbora od vlasti traži. Nikada nećemo prihvatiti da radimo po Planu Branimira Gvozdenovića, osmišljenog i napisanog po receptu Mila Đukanovića, najvećeg majstora izbornih manipulacija na Balkanu.

6. Demokrate i URA su prošle godine predstavile Plan za prevazilaženje krize i dobile podršku u Briselu. Sada vas Evropska Unija (Orav) kritikuje da ste predložili formiranje Odbora a onda nećete u njemu da učestvujete. Kako to komentarišete?

Plan Demokrata i GP Ura je odbijen od strane DPS-a, ali i od strane Demokratskog fronta. Umjesto našeg Plana DPS i DF su ponudili Plan Branimira Gvozdenovića, visokog i kontroverznog funkcionera DPS-a. Za Demokrate takav Plan nije i ne može biti prihvatljiv, jer ga je pisao i ponudio onaj subjekt koji tri decenije krade na izborima. Sada se postavlja logično pitanje, da li postoji i jedan birač u Crnoj Gori, koji vjeruje da će implementacija Plana DPS-a za dogradnju izbornog zakonodavstva dovesti do fer i poštenih izbora? Ne postoji. Ako birač u to ne vjeruje i nema povjerenje u izborni proces, da li imamo slobodne izbore? Naravno da ne. Dakle, rješenje je jednostavno i jedino moguće: Plan opozicije je jedina šansa da se dođe do prvih iole slobodnih izbora u istoriji Crne Gore.

7. Šta može ovaj parlamentarni Odbor uraditi da obezbijedi uslove za fer izbore?

Ništa. Kao što ste i sami mogli da vidite i zaključite, od trenutka formiranja Odbora ne samo da nije učinjen niti jedan jedini korak naprijed, već smo od formiranja Odbora ušli u još dublju političku i institucionalnu krizu i pored činjenice da DPS-u i DF-u, koji u Parlamentu imaju 2/3 poslanika za izmjenu izbornog zakonodavstva, niko nije smetao da posao dovedu do kraja. Međutim, svjesni smo činjenice da na tom planu do sada ništa nije urađeno, te da ni jedni ni drugi ne žele fer i slobodne izbore, već klasičan politički lov u mutnom, u kom se, kao politički partneri, očigledno najbolje snalaze.

8. Premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković juče je najavio da DPS sprema novu političku ponudu za veći konsenzus u društvu. Šta Demokrate očekuju od te ponude i očekujete li eventualno spremnost vlasti da pregovara o tehničkoj Vladi?

Duško Marković je prošle godine, u ime zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore, a u svojstvu crnogorskog premijera jasno saopštio da mu odgovara naš Plan za sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva, a ubrzo nakon toga prihvatio Plan Branimira Gvozdenovića sačinjenog nakon konsultativnih sastanaka i pregovora sa jednim respektabilnim opozicionim političkim subjektom u zemlji, kojeg je ova vlast optužila da je na dan parlamentarnih izbora planirao “terorističke akcije” u Crnoj Gori.

Duško Marković je ovim činom poslao jasnu poruku cjelokupnoj crnogorskoj javnosti da se u DPS-u sa pozicije zamjenika predsjednika mnogo ne pita, te da je i sada baš kao i prošle godine izgovorio nešto za šta nema saglasnost Branimira Gvozdenovića, kao očigledno njegovog neposrednog partijskog šefa, imajući u vidu da je Gvozdenović jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića.

Rad na reformi izbornog zakonodavstva može da počne tek kada DPS prihvati Plan Demokrata i Ura, odnosno Plan kojeg predlože opozicioni politički subjekti, jer samo takav Plan obezbjeđuje uslove za prve slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore. Planovi DPS-a nijesu ništa drugo do klasična trgovina između određenih političkih aktera koja se ovih dana odvija i dogovara iza očiju javnosti.

Intervju predsjednika Kluba poslanika i generalnog sekretara Demokrata, Borisa Bogdanovića, za ,,Dojče Vele“

NAZAD