Demokrate Petnjica: Osnovci da dobiju besplatne udžbenike, a srednjoškolci đački prevoz

Septembar je, mjesec koji podsjeća na početak nove školske godine. Početak školske godine za sve đake, kao i za bihorske, predstavlja radostan trenutak, ali nažalost ne i za njihove roditelje kada uzmemo u obzir koliko novca treba izdvojiti za svakog đaka pored skromnih porodičnih budžeta.        Ove godine  opština Petnjica je obezbijedila udžbenike samo za prvake, kojih je bilo ukupno 56, po cijeni od 39,80€ po kompletu. Ako uzmemo u obzir da Ministarstvo rada i socijalnog staranja već obezbjeđuje udžbenike za djecu korisnika socijalnih davanja,  kojih ima više od polovinu među prvacima, sredstva koja ulaže opština Petnjica su simbolična.
        Mišljenja smo da opština Petnjica budžetom za 2020. godinu treba da planira nabavku udžbenika za sve osnovce, s obzirom na to da se broj osnovaca u posljednjem period drastično smanjio, tako da to ne bi bio veliki izdatak.
        U svim osnovnim školama na teritoriji opštine Petnjica upisano je oko 500 đaka, od toga svega 56 đaka prvaka. Ako uzmemo u obzir činjenicu da više od pola učenika već dobija udžbenike posredstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete i da se cijena kompleta kreće u rasponu od 39,80€ do 94,20€, opština bi trebalo da obezbijedi još oko 15.000,00€ kako bi svi osnovci dobili besplatne udžbenike. To nisu velika sredstva za budžet opštine Petnjica koji za 2019. godinu iznosi 1.797.000,00€. Sredstva se mogu obezbijediti izdvajanjem iz budžetske pozicije Transferi MZ za koju je u 2019. godini planirano da se izdvoji 35.000,00€, jer ionako ne znamo gdje idu ta sredstva, navodno za putnu infrastrukturu, a koja je već predmet kapitalnih izdataka. Za te namjene postoji posebna budžetska pozicija Izdaci za uređenje zemljišta, sanacija oštećenog asfalta koja iznosi 100.000,00€.
       Opština Petnjica bi, najzad, trebalo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete da se pozabavi i prevozom učenika Srednje mješovite škole. U ovoj školi je upisano svega 145 učenika ove školske godine. S obzirom na to da u Petnjici više ne postoji javni prevoz, veliki broj učenika upisuje srednje škole u susjednim Beranama i Rožajama, što negativno utiče na ionako mali broj učenika. Krajnje je vrijeme da se riješi ovaj višegodišnji problem roditelja i učenika. Problem bi se riješio nabavkom kombi vozila. Opština bi mogla kupiti vozilo, a Ministarstvo prosvjete obezbijediti vozača i gorivo. Umjesto da rješavaju elementarne potrebe građana, čelnici lokalne vlasti kupuju motel u Petnjici po cijeni od 250.000,00€, koji je je svojevremeno privatizovan za 130.000,00 DEM,  kako bi u njemu bahanisali lokalni funkcioneri vlasti.
        Budžet opštine jeste skroman, ali se jednim domaćinskim odnosom prema sredstvima građana mogu riješiti veliki problemi učenika i roditelja.

NAZAD