Demokrate: Beskamatnom kreditnom linijom obezbijediti po 1000 eura za taksiste, frizere, kozmetičarke

Novim mjerama Vlade Crne Gore u borbi protiv koronavirusa, od danas je obustavljen rad taksista, frizerskih i kozmetičkih salona, kao i brojnih samostalnih djelatnosti. Imajući u vidu da na hiljade porodica u našoj zemlji živi zahvaljujući prihodima koje ostvaruju od djelatnosti čije je obavljanje danas obustavljeno, neophodno je usvojiti  poseban paket ekonomskih mjera za ovu kategoriju građana.

Predlažemo da Vlada Crne Gore u saradnji sa IRF-om obezbijedi posebnu beskamatnu kreditnu liniju za taksiste, javne prevoznike, frizere, kozmetičare i druge samostalne djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada i to u visini od najmanje 1000 eura, sa grejs periodom od 90 dana koji počinje teći od dana prestanka mjera zabrane, uz garanciju države. Kamate na ova kreditna sredstva iznosile bi 0%.

Predlažemo da država za svakog korisnika ovog paketa kreditne pomoći izda pisanu garanciju, a da IRF po pojednostavljenoj proceduri u roku od 7 dana od dana podnošenja zahtjeva isplati iznos. Takođe, procedure podnošenja zahtjeva i dostavljanja neophodne dokumentacije obezbijediti elektronskim putem.

Ovim modelom bi svi taksisti i javni prevoznici, zanatlije i drugi mjerama pogođeni  preduzetnici dobili po pojednostavljenoj proceduri beskamatni kredit od najmanje 1000 eura, kako bi mogli preživeti u periodu obustave rada, a koji bi vraćali nakon 90 dana po prestanku obustave rada u najmanje 12 mjesečnih rata.

Predlažemo i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za individualne taksi prevoznike, taksi udruženja, frizere i kozmetičare za period trajanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

Takođe, predlažemo lokalnim samoupravama da donesu odluke oslobađanju od plaćanja čistarine, održavanja i lokalnih taksi za one poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada.

Ova socio-ekonomska mjera je neophodna kako bi se finansijski pomoglo ugroženim porodicama da prežive period u kojem ostaju bez osnovnih prihoda.

NAZAD