O nama

Motivisani željom da državu i društvenu zajednicu u kojoj živimo učinimo pravednijom, bogatijom i sredinom ljepšom za život, mi, slobodoumni građani različitog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta, okupili smo se u Demokratskoj Crnoj Gori, jer smo u formiranju političkog subjekta, izgrađenog na zajedničkom snu o srećnijoj budućnosti i čvrstim temeljima socijalne jednakosti, vidjeli najbolji način da se izborimo da svoje ideje sprovedemo u djelo.

Demokratska Crna Gora je partija lijevog centra, prepoznatljivo građanske profilacije, koja provejava kroz svaku našu izgovorenu riječ, napisani dokument ili realizovanu aktivnost otkako smo osnovani. U prilog ovome, dokaz je i naš slogan “Pobjede, a ne podjele”.

 

Demokrate su nesumnjivo opredijeljene da svojim dosljednim djelovanjem, čiji je cilj  - ostvarivanje interesa svih građana - u skladu sa izvornim, neuprljanim shvatanjem politike, vrate vjeru u ovu plemenitu vještinu i one koji je upražnjavaju.

Demokrate se ponose što se časnim i stručnim ljudima u našim redovima, koji su iz dana u dan sve brojniji, pruža puna sloboda i daje neizmjerna podrška da pokušaju da realizuju svoje kvalitetne zamisli kako unaprijediti položaj pojedinca u našem društvu i naše države u svijetu. Inventivnosti i suvislih rješenja za nagomilane probleme, koje nam ovdašnja vlast ostavlja u nasljeđe, ne može ni faliti, imajući u vidu armiju mladosti koja je svu svoju energiju i znanje stavila na raspolaganje Demokratama i, time, crnogorskom društvu uopšte.

Naša misija

Naša misija je da politiku, kao profesiju, obavljamo na način da vratimo vjeru u ovu izvorno plemenitu djelatnost, a političare predstavimo onakvima kakvi moraju biti – ljudima kojima riječ ima snagu zakona. Demokrate su svjesne da se naša misija ni u naznaci ne može ostvariti bez slanja u prošlost osnovnog metoda vladanja dvadesetšestogodišnje vlasti u Crnoj Gori. Pobjede nad ovom i ovakvom vlašću su neophodne da bi se prevazišle podjele, kako bi se fokus građana pomjerio ka ekonomiji i onim temama, od kojih im zavisi kvalitet života. Ubrzani i održivi privredni i ekonomski rast i razvoj jesu na umu svakog Demokrate.  Socijalni jaz se mora premostiti, društvo izrazite nejednakosti transformisati u društvo socijalne pravde i jednakosti.  Mladi moraju vidjeti budućnost u Crnoj Gori, a ne svakim danom zbrajati razloge za odlazak iz nje. Zaposlenje neće biti privilegija politički podobnih, već otvorena mogućnost za sve, a naročito za stručne i vrijedne. “Dobitnicima tranzicije”, koji su svoje “dobitke” ubrali pljačkom građana, pokazaćemo kako funkciniše pravna država.

Naša vizija

Jasnu viziju i konkretne predloge kako da je ostvare, Demokrate su predstavile kroz trideset sedam poglavlja svog programa „Pobjede, a ne podjele“. Demokrate su se okupile oko zajedničkog cilja – demokratske, prosperitetne, i Crne Gore bogatih građana, koji će biti jednaki pred zakonom. Crnu Goru vidimo kao održivu cjelinu svih njenih građana, bez diskriminacije ili favorizacije u odnosu na bilo koje njihove svojstvo ili pripadnost – vjeru, naciju, jezik... Crna Gora, konačno, mora postati država u kojoj se neće nagrađivati nestručni, a kažnjavati politički nepodobni. Demokrate Crnu Goru, kao najljepšu zemlju na Balkanu, vide kao centar turističke ponude ovog dijela Evrope, a ne kao prostor za obračun bjelosvjetskih mafijaša i „veleposjednika“, čiji je kapital, u najmanju ruku, sumnjivog porijekla.  Pored efikasne zdravstvene zaštite i kvalitetne zdravstvene usluge, napredni obrazovni sistem, koji će produkovati najbolju pamet, jedan je od naših prioriteta.

Naša istorija

Demokratska Crna Gora osnovana je 19. aprila 2015. godine na Osnivačkoj skupštini, na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Već tada je u svim osnivačima gorjela iskra promjena, koja se rasplamsala u atmosferu pobjeda i odatle se prenijela u kongresnu salu Stare zgrade Vlade, gdje je 31. maja, nešto više od mjesec dana kasnije, održan Prvi kongres Demokrata. Tom prilikom, usvojena je Deklaracija o stavljanju veta na podjele i izabrani su najviši organi partije – Glavni odbor, koji je brojao 131 člana, Statutarna komisija, Nadzorni odbor i Predsjednik. Već tokom prvih izbornih procesa, u periodu između dva prva kongresa, najprije na Parlamentarnim izborima 2016. godine, a zatim i na lokalnim izborima u svim crnogorskom opštinama, Demokratska Crna Gora je, tada kao najmlađi politički subjekt na političkoj sceni Crne Gore, svakoga uvjerila da predstavlja političku snagu na koju se ozbiljno mora računati u budućnosti. Postala je okosnica opozicionih pobjeda u Budvi, Kotoru, Herceg Novom. U Beranama su njena 4 mandata bila presudna da se sačuva opoziciona vlast u toj opštini, dok je u Tuzima mandatom koji je osvojila Demokratska Crna Gora DPS konačno poslat u opoziciju u toj opštini. Od Osnivačke skupštine do Drugog kongresa, Demokratska Crna Gora bilježi isključivo trend rasta, i to na svim nivoima, u šta se može uvjeriti svako ko uporedi rezultate sa Parlamentarnih izbora 2016. godine, održanih u atmosferi „državnog udara“, i rezultate koje su Demokrate osvajale na lokalnim izborima u svim crnogorskim opštinama. Drugi kongres Demokrata održan je 25. maja 2019. godine, pod sloganom „Da Crna Gora, da Evropa, da Sloboda“, na kojem je usvojena i istoimena Deklaracija. Drugi kongres održan je pred više od 1500 delegata i gostiju, što ga je učinilo najvećim u Crnoj Gori u posljednjih 20 godina. I na Drugom kongresu Demokrata vidjelo se da iskra promjena i dalje gori, ne s manjim intenzitetom nego na početku, i da neće sagorjeti, sve dok ljubav prema Crnoj Gori i želja da je učinimo boljim mjestom za život, koje su nas i okupile u Demokratama, traju i trajaće, jer su mali naši životi, a velika je i vječna naša Crna Gora.